Do wiosny w Białoruś powraca piękny ptak śpiewający z rzędu wróblowych - zięba (Celeby Fringilli). Jest porównywalny wielkością do zwykłego wróbla polnego (około 15-17 centymetrów), ale uderzająco różni się od niego kolorem i melodyjnym śpiewem.

Jak wygląda zięba

Ten gatunek ptaków występuje zarówno w lasach, jak iw parkach miejskich, może latać do karmników. Główną dietą są różne nasiona, aw okresie karmienia piskląt dodaje się również owady.

Ptushka Berastyanka (Zięba)

samce zięb, tradycyjnie dla świata ptaków, mają jaśniejszy i bardziej atrakcyjny kolor. Czubek głowy i szyja są pomalowane na ciemnoniebiesko, grzbiet jest brązowy z wyczuwalnymi odcieniami zieleni, brzuch i klatka piersiowa są brązowawe, z daleka jakoś przypominają gilz którymi bywają mylone.

zdjęcie zięby
samiec zięby

Samica jest mniej zauważalna, dominującym kolorem w ubarwieniu jest brązowo-szary z żółtymi odcieniami.

zdjęcie samicy zięby
samica zięby

Wspólną cechą samców i samic są piękne skrzydła z biało-żółtymi paskami.

Co to jest zięba?

W sezonie ptaki te zwykle rodzą dwa potomstwo. Pierwszy - późną wiosną (maj), drugi bliżej lipca - początek sierpnia. Odlatuje na zimowanie w październiku-listopadzie wraz z nadejściem niesprzyjającej pogody.

Jak wygląda samiec zięby?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
imię i nazwisko