Jednym z najliczniejszych ptaków z rodziny dzierzbowatych występujących na Białorusi jest pospolity dzierzba (Mały mruk, Lanius collurio). Nieco większy od wróbla polnego, nie wyróżnia się śpiewem i niespecjalnie lubi sąsiedztwo z innymi ptakami.

Dzierzba ptak

Zewnętrznie samica i samiec są uderzająco różne (na zdjęciu powyżej - samiec, na dole samica). Samca można rozpoznać po jasnym czarnym pasku przechodzącym przez oczy i dziób, grzbiet jest czerwony, głowa jest szara, brzuch jest jasnobrązowy. Samica jest bardziej monochromatyczna, przeważnie brązowa.

Samica dzierzby

Dzierzba leci do Białoruś dość późno, zwykle jest to koniec kwietnia - początek maja, a odlatuje pod koniec sierpnia - pierwsze tygodnie września. Ciekawostką jest to, że ptaki te wszystkie loty wykonują nocą, dlatego pozostają prawie niezauważone.

Samiec Zhulan

Główną dietą Lanius collurio jest różnorodność owadów.

Jak wygląda ptak Zhulan

Dzierzbę najłatwiej spotkać nad brzegami zarośniętych rzek, w miejscach, gdzie w pobliżu przylega las.

Jak wygląda dzierzba

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
imię i nazwisko