Ten ptak występuje wszędzie na Białorusi i jest uważany za dość pospolity w lasach, rzadziej w parkach. Zewnętrznie ma bardzo matowy kolor, w którym dominuje brązowo-oliwkowy kolor, dlatego Chiffchaff trudno dostrzec w liściach. Rozmiar ptaka jest mały, około 10-12 centymetrów. Nad oczami wyblakły pasek w kształcie krawędzi, dziób jest zwykle ciemny.

Ptaki Białorusi - Pyachuraўka-tsenkaўka

Możesz wykryć ptaka po melodyjnym śpiewie, ale uważaj, łatwo go pomylić z inną szyfonką - zapadkowy.

Fotka Chiffchaffa

Chiffchaff (Phylloscopus collybita) wraca na Białoruś w pierwszych dniach kwietnia - w połowie miesiąca, w zależności od regionu. Zaczyna odlatywać na zimowanie już pod koniec sierpnia i do samego końca września.

Ptaki Białorusi

Główną dietą Chiffchaff jest różnorodność małych owadów, których szuka w koronach drzew.

Ptak szyfonowy

Ptaki Białorusi - Chiffchaff

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
imię i nazwisko