Wśród rodziny sikorek ptak wyróżnia się jasno Czubaty cycek (biały – Chubataya sinitsa), znany również jako Grenadier. Ptaka tego dość łatwo rozpoznać, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia go zauważalny czarno-biały czubek.

Ptak Grenderka

Na Białorusi występuje niemal we wszystkich regionach, preferowanymi siedliskami są lasy iglaste, sosnowe i świerkowe. Dość często gromadzi się w małych stadach z króliczkami lub innymi sikorami.

Zdjęcie pulchnego sikora

Wielkość Lophophanes cristatus jest porównywalna z wielkością innego sikora - niebieska sikorka i średnio wahają się od 12 do 14 centymetrów. Dieta również jest dość typowa dla sikor: wiosną i latem różnorodne owady, a jesienią i zimą - przejście na nasiona i karmniki.

Czubaty cycek

Czubatka ma jasnobrązowy brzuch, góra jest ciemniejsza, nogi i dziób są prawie czarne. Na policzkach znajdują się czarne linie, a sama głowa ptaka jest biała z odcieniami szarości.

Ptaki Białorusi

Co ciekawe, grenadierzy mogą rodzić potomstwo dwa razy w roku, gdyż w odróżnieniu od innych małych ptaków ptaki te często drążą własne gniazdo lub dziuplę. Śpiew sikorki czubatej najłatwiej usłyszeć wczesną wiosną.

Lofofanes cristatus

Samce różnią się od samic przede wszystkim wielkością grzebienia i bogactwem linii na policzkach, ich rozróżnienie z daleka będzie problematyczne.

Chubata (czubata) sikorka

5 1 głos
Oceń artykuł
Subskrybuj
powiadomienia
0 Komentarz
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze