Jeden z ptaków z rodziny kaczek, który można zobaczyć na zbiornikach i rzekach Białorusi - czubaty czarny (Aythya fuligula, nurkowanie Chubat). Pod względem wielkości przypomina pospolitą krzyżówkę, ale wygląda zauważalnie inaczej.

Samiec kaczki czubatej

Samca w okresie godowym wyróżnia kępka, białe boki i bogaty czarny kolor ciała z odcieniami zieleni i błękitu na głowie.

Samiec kaczki czubatej
Kaczka czubata, samiec w okresie godowym

Samice są koloru brązowego bez wyraźnego grzebienia. Oczy są żółte, dziób jest srebrzystoszary. W połowie lata samce zaczynają linieć, po czym na zewnątrz wyglądają jak samice.

Czarna czubata samica
Czarny czubaty - samica

dla Białoruś Grzywacz jest gatunkiem wędrowno-lęgowym, który rzadko, ale może zostać na zimę. Na początku jesieni ptaki zaczynają wędrować z miejsca na miejsce, by w październiku wreszcie wyruszyć na południe.

Rodzina kaczek czubatych

Preferuje gniazdowanie w małych społecznościach, ale z dala od innych gatunków ptaków. Kaczka czubata występuje zarówno na jeziorach, jak i na rzekach oraz zbiornikach technicznych.

Ptaki Białorusi - Kaczka czubata

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
imię i nazwisko