Рэдкія жывёлы Беларусі. У Белавежскай пушчы заўважаны чырванакніжны пугач

Адным з галоўных фактараў, які садзейнічае знікненню жывёл і раслін на планеце, з'яўляецца негатыўнае ўздзеянне жыццядзейнасці чалавека на навакольнае асяроддзе.

За апошнія 100 гадоў фауна нашай краіны страціла каля 10 відаў жывёл, у лік якіх увайшлі выхухоль, расамаха, дрофа. У спіс Чырвонай кнігі Беларусі ўключана больш за 200 рэдкіх відаў жывёл, птушак, рыб, малюскаў і насякомых, якія знаходзяцца пад пагрозай знікнення. Сярод іх апынуліся белая курапатка, арлан-белахвост, звычайны пугач, балотная чарапаха, мядзянка, ручаёвая стронга і інш. Каб прадухіліць папаўненне спісу рэдкіх жывёл Беларусі, чалавецтву, раз ужо яно назвалася разумным, неабходна задумацца і перагледзець сваё спажывецкае стаўленне братам. Інакш у хуткім часе апошніх нашыя дзеці будуць бачыць толькі на фота і відэа ў інтэрнэце.

Па гэтай прычыне цалкам зразумела радаснае пачуццё пасля прачытання ніжэйшай навіны ад айчыннага тэлеграфнага агенцтва БЕЛТА.

У лістападзе мінулага года ў нацыянальным парку «Белавежская пушча» быў знойдзены рэдкі від птушак - звычайны пугач (Bubo bubo), які з'яўляецца самым буйным прадстаўніком сямейства савіных. З 1981 г. ён лічыцца ў Чырвонай кнізе Беларусі пад другой катэгорыяй нацыянальнага прыродаахоўнага значэння. Цяпер беларуская папуляцыя пугача налічвае 400-500 пар. Гэта ўсяго 4% ад колькасці гэтага віду ў Еўропе.

Таямнічы насельнік начнога лесу

Са старажытных часоў пугачы прыцягваюць людзей сваім незвычайным знешнім выглядам, звычкамі і начным ладам жыцця, якія да гэтага часу цалкам не вывучаны заолагамі.

Месцам пасялення для гэтай загадкавай птушкі служаць разнастайныя ландшафты: лясы, горы, стэпы, даліны рэк і балот. Выбар месца гнездавання часцяком вызначаецца кармавой базай мясцовасці.

Адметная асаблівасць пугача - так званыя "вушы", адукаваныя пучкамі пёраў, накіраваных у бакі. Рост гэтага прадстаўніка сямейства савіных пры вазе ў 3 кг - да 58-78 см у даўжыню, а размах яго крылаў часам дасягае да 2 м.

У пугача досыць магутны голас і шматстайны гукавы рэпертуар, прадстаўлены нізкім двухскладовым юшканнем, якое ў ціхае надвор'е разносіцца на 2-4 км вакол. Звычайна яно з'яўляецца шлюбнай песняй самца, хоць аналагічныя гукі, толькі ніжэйшыя, могуць выдаваць і самкі. Хуткі ж энергічны рогат з 4-5 складоў сведчыць аб тым, што пугач чымсьці занепакоены. Таксама птушкі могуць "плакаць" і "гудзець".

Пара філiнаў застаецца вернай адно аднаму ўсё жыццё, і для вывядзення патомства заўсёды вяртаецца ў адно і тое ж месца гнездавання. Тым часам птушыныя бацькі адрозніваюцца адчайнай адвагай, з якой атакуюць любога чужынца, уключаючы і чалавека.

Гняздо пугача - невялікая ямка, якую самка вытоптвае ў зямлі ў лесе або мохавым балоце. У сакавіку ці крыху пазней у ім з'яўляецца 2-4 яйкі, якія самка выседжвае каля месяца. На працягу 3 тыдняў маці корміць соваюць здабычай, прынесенай бацькам, раздзіраючы яе на кавалачкі, затым пачынае паляваць сама, пакідаючы птушанят адных. У 7 тыдняў маленькія пугачы пакідаюць гняздо, але знаходзяцца паблізу, паколькі яшчэ не ўмеюць лётаць, і бацькі працягваюць іх карміць. На крыло філіны становяцца ў 9 тыдняў, а ў 20-тыднёвым узросце вылятаюць на сваё першае паляванне.

Як і ўсе савы-драпежнікі, сава звычайная адпраўляецца на пошукі здабычы ноччу. У гэтым яму дапамагаюць незвычайна вострыя слых і зрок. Сілкуецца птушка ў асноўным дробнымі грызунамі, але любіць разнастаіць сваё меню невялікімі птушкамі, зайцамі, лісянятамі і нават дзіцянятамі казуль. Зафіксаваны таксама выпадкі нападу гэтых драпежнікаў на хатніх катоў і сабак.

Свой забойны ўдар сава наносіць зверху, бясшумна падляцеўшы да ахвяры, пасля чаго ўтыкае ў яе вострыя кіпцюры і раздзірае на месцы, калі здабыча дробная. Буйную ж выносіць у зацішнае месца. Каб спудзіць спячых птушак, драпежнік гучна пляскае крыламі і пстрыкае дзюбай, чакаючы пакуль напалоханая ахвяра пырхне з наседжанага месца. І як сапраўдны разбойнік сава не грэбуе спусташэннем чужых гнезд і з'яданнем птушанят, якія ў іх знаходзяцца. З надыходам світання начны паляўнічы хаваецца ў прасторным дупле або на тоўстым суку, надзейна схаваным ад старонніх вачэй. Маскіравацца яму дапамагае камуфляжнае апярэнне.

У натуральных умовах у дарослых філінаў практычна няма ворагаў, і адзіную небяспеку для яго ўяўляе чалавек са сваёй гаспадарчай дзейнасцю і браканьерствам. Даволі часта птушкі гінуць пры сутыкненні з лініямі электраперадач або пасля паглынання грызуноў, якія жывуць на палях, апрацоўваных хімікатамі. Таксама гэтых начных драпежнікаў адстрэльваюць з мэтай атрымання ўнутраных органаў, кіпцюроў і пёраў, якія выкарыстоўваюцца ў нетрадыцыйнай медыцыне.

Між тым, сава - вельмі карысная птушка, паколькі знішчае грызуноў, а таксама з'яўляецца санітарам лесу, скарачаючы пагалоўе хворых жывёл.

Цікавыя факты:

  • здаўна людзі звязвалі з пугачамі розныя нядобрыя забабоны. Так, напрыклад, лічылася дрэнным знакам, калі гэтая птушка села на дах дома. Няйначай ніяк вестка аб хуткай смерці кагосьці з родных прынесла;
  • пугач валодае адмысловым анатамічным будынкам галавы, дзякуючы якому ён можа круціць гэтай самай галавой на 200 градусаў;
  • з узростам вясёлкі вачэй птушкі мяняюць свой колер. У маладых яны светла-жоўтыя, а па меры старэння становяцца цёмна-аранжавымі.

Тэкст: Карна Кручына