Валасяніца пярэстая (Ficedula hypoleuca) - гэта невялікая птушка сямейства валасянкавых, з атрада вераб'інападобных. На тэрыторыі Беларусі мухалоўка-стракатка (такая назва ўжываецца радзей) распаўсюджана паўсюдна.

Птушка Мухалоўка-пярэстушка

Валасяніца пярэстая мае даволі цікавы выгляд. Самцы ў шлюбным уборы маюць чорнае (бурае) апярэнне з белымі плямамі на ілбе, крылах і баках. Самкі і маладыя птушкі афарбаваны сціплей: іх верх шэра-буры, а ніз святлей, бялёса-шэры. У самак на грудзях можа быць ружаватае адценне.

Валасяніца пярэстая Беларусь

Памеры птушкі сціплыя, супастаўныя са звычайным вераб'ём. Даўжыня цела каля 12,5-13,5 сантыметраў, размах крылаў 21-24, важыць прыкладна 11-20 грамаў. Дзюба кароткая, вострая, злёгку загнуты ўніз. Вочы цёмныя, невялікія.

Валасяніца пярэстая

Асноўнае харчаванне - казуркі і іх лічынкі, павукі. Ловіць здабычу ў паветры або седзячы на ​​галінках. Валасяніцу пярэстую лёгка сустрэць у лясах, гарадскіх парках, садах. Аддае перавагу старым лісцяныя і змешаныя лясы з адкрытымі прагалінамі.

Як выглядае Мухалоўка-пярэстушка

Валасяніца вельмі прыткая і актыўная птушка, у перыяд гнездавання самец агрэсіўна адганяе іншых самцоў ад сваёй тэрыторыі. Гняздо звычайна робіць у дуплах дрэў або ў спецыяльных шпакоўнях. У кладкі можа быць ад 4 да 10 яйкаў.

Валасяніца пярэстая птушка

Папуляцыя гэтай птушкі ў цэлым стабільная, хаця ў некаторых рэгіёнах назіраецца змяншэнне колькасці з-за змянення прыроднага асяроддзя, высечкі старых лясоў і выкарыстання пестыцыдаў у сельскай гаспадарцы.

0 0 галасы
Ацэніце артыкул
Падпісацца
апавяшчэння
0 Каментарыі
Убудаваныя водгукі
Паглядзець усе каментары